MySQL & JDBC Driver

Go down

MySQL & JDBC Driver

Post by TMUkmkd on Tue Jan 05, 2010 12:29 pm

dalam mana-mana sistem perkara yang penting adalah pangkalan data/database.
antara database yang selalu orang guna adalah oracle, sqlServer dan MySQL.

untuk MySQL, benda yang kene ada adalah server tu sendiri dan JDBC untuk connect antara database dengan sistem korang tu.

untuk windows
rasanya boleh download mysql daripada web site dia terus.

dan korang pasang sekali MySQL admin dan MySQL query browser yang boleh dapat dari sini untuk memudahkan kerja korang untuk manage.

*detail untuk pasang dalam windows aku tak tahu. mohon sapa yang guna windows dapat kongsi Smile

untuk Linux
macam aku guna ubuntu, terus masuk ke applications > ubuntu software center (add/remove software - untuk versi yang lama)

dan aku install tiga benda yang bertanda right tuh



sama je tujuan dia. untuk mudahkan kerja kalau guna GUI tool neh.


windows dan linux
masa pasang mysql server tuh biarkan je la username "root", password "" (kosong); mudah kerja

MySQL admin GUI tool
try masuk.


kalau korang boleh masuk maka korang dijalan yang betul.. kalau tak.. dah sosek la tu

netbeans
aku guna netbeans 6.8 dan kalau semua berjalan lancar. try masuk netbeans dah tengok pada bahagian services. patutnya korang leh tengok database korang. kalau dia disconnect. sila la connectnya cheers



esok ke malam ni ke aku tepek database connection code pulak pulak Evil or Very Mad

so? sampai sini ada yang sosek? Suspect
avatar
TMUkmkd
Moderator
Moderator

Posts : 21
Join date : 2010-01-05
Age : 30
Location : Uplink Agent Server

View user profile http://adamasalahbarunakcari.blogspot.com/

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum