Struts Framework

Go down

Struts Framework

Post by TMUkmkd on Tue Jan 05, 2010 9:39 am

nak kata mudah tak gak struts neh. tapi ni demo je la. sebab mula2 kene faham konsep MVC dan bagaimana struts ni bergerak. mudah kata struts menggunakan encapsulation dalam banyak perkara. tapi ke-tak-best-an-nya adalah banyak file. Smile

system spec
os: ubuntu 9.10 kernal linux 2.6.31
ide: netbeans 6.8
server: glassfish v3
library: commons-fileupload-1.2.1.jar, commons-io-1.0.4.jar, commons-loggine-1.0.4.jar, freemarker-2.3.15.jar, ognl-2.7.3.jar, struts2-config-browser-plugin-2.1.8.jar, struts2-core-2.1.8.1.jar, xwork-core-2.1.6.jar, MySQL JDBC Driver mysql-connector-java-5.1.6.jar, JavaEE 5

basic struts helloworld

index.jsp
Code:
<%--
    Document  : index.jsp
    Desc            : this is my main page
--%>

<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
    "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<html>
    <body>
        <!-- this will hide the actual link of the login file -->
        <ul>
            <li><a href="helloworld.action">click to active the struts</a></li>
        </ul>
    </body>
</html>

struts.xml
Code:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>

<!--
    Document  : struts.xml
    Description : Struts config file
-->

<!DOCTYPE struts PUBLIC
"-//Apache Software Foundation//DTD Struts Configuration 2.0//EN"
"http://struts.apache.org/dtds/struts-2.0.dtd">

<struts>
    <constant name="struts.enable.DynamicMethodInvocation" value="false" />
    <constant name="struts.devMode" value="true"/>
    <package name="default" namespace="/" extends="struts-default">

        <action name="helloworld">
            <result>helloworld.jsp</result>
        </action>
</struts>

helloworld.jsp
Code:
<%--
    Document  : helloworld.jsp
    Desc            : page ni akan keluar apabila dipanggil dalam sturts.xml
--%>

<%@page contentType="text/html" pageEncoding="UTF-8"%>
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
    "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

<html>
    <body>
        Hello World
    </body>
</html>

apa yang berlaku dalam ni adalah apabila user tekan link pada index.jsp, helloworld.action akan dijalankan. dan sturts.xml akan tangkap benda tu sebagai helloworld. kenapa .action digunakan sebab tu secara defaultnya semua action dalam struts akan diakhiri dengan .action. dan dalam action helloworld tu result dia adalah page akan di redirect kepada helloworld.jsp. dan akhirnya "helloworld" akan keluar.

kalau aku rajin aku akan try ubah sikit benda ni supaya hubungan basic antara apa2.jsp, sturts.xml dan apa2.java dapat ditunjukkan.

penafian: aku pun tak pakar mana dalam benda neh. kalau salah tu boleh la betul2 kan Laughing
avatar
TMUkmkd
Moderator
Moderator

Posts : 21
Join date : 2010-01-05
Age : 30
Location : Uplink Agent Server

View user profile http://adamasalahbarunakcari.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Struts Framework

Post by sliperjepun on Tue Jan 05, 2010 11:16 am

camner nak link ngan db ek?
aku wat memanjang fail...
aku nak format fedora aku ari nih...
so login page akan dibuat semula ari nih...
tapi aku masih x clear pasal coding tok JDBC driver

sliperjepun
Novice
Novice

Posts : 7
Join date : 2010-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Struts Framework

Post by TMUkmkd on Tue Jan 05, 2010 12:32 pm

sliperjepun wrote:camner nak link ngan db ek?
aku wat memanjang fail...
aku nak format fedora aku ari nih...
so login page akan dibuat semula ari nih...
tapi aku masih x clear pasal coding tok JDBC driver

dah install MySQL? server semua ok?
ko install netbeans yang mana?

note: MySQL & JDBC
avatar
TMUkmkd
Moderator
Moderator

Posts : 21
Join date : 2010-01-05
Age : 30
Location : Uplink Agent Server

View user profile http://adamasalahbarunakcari.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Struts Framework

Post by sliperjepun on Tue Jan 05, 2010 3:17 pm

lom...
incik mood aku da ilang...
pagi tadi bukan men berkobar2 nak format tai da abeh kelas KI jadi cam lagu semangat yang hilang... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
tapi aku ingat nak gune netbeans 6.8..

sliperjepun
Novice
Novice

Posts : 7
Join date : 2010-01-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Struts Framework

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum